Vi 40-talister är många, starka och vackra och dessutom rätt intelligenta. Vi brukar kallas köttberget eller jätteproppen Orvar. Vi har fortfarande stor makt i samhället, men jantelagen har vi inte lyckats lyfta bort. Och jämställdheten är det fortfarande riktigt skruttigt med. Därför ska vi fortsätta kämpa mot orättvisorna. Alla bör blogga, inte minst 40-talister. Obs. Alla är välkomna till min blogg!
onsdag 11 april 2012
Ingers måndag - CIVILKURAGETS FÖRGRUNDSGESTALTER
Har ni påskat färdigt nu go´ vänner? Jag använder med avsikt påska som verb, precis som jula, för att provocera eventuella språkpoliser. För verbet påska är nog inte godkänt i SAOL. I varje fall inte ännu.
Firade en underbar påskhelg med familjen i Uppsala. Och kom plötsligt att tänka på vad sällsynt det är med civilkurage. Och vad vanligt det är med feghet.
Genast dök två självklara personer upp i mitt huvud: Fadime Sahindal och Ingvar Bratt. De båda har varit unikt modiga och uppfyllda av att sanningen ska fram. Till varje pris.
Fadime hade det ofattbara modet att helt öppet berätta för oss vad hederskultur är och att hon sannolikt skulle få plikta för det med sitt liv.
Nu ligger hon begravd på Uppsala gamla kyrkogård på plats nummer 63. Jag var där på påskdagen för första gången för att hedra henne. Platsen är inte så lätt att hitta, trots den information som finns vid ingångarna till den stora kyrkogården. Jag fick hjälp av en vänlig kvinna som också berättade, att Fadimes pojkvän, Patrick, ligger begravd strax intill. Han omkom i en oförklarlig bilolycka samma dag som paret skulle flytta ihop.
På Fadimes oansenliga gravsten står hennes namn och födelse- och dödsdatum. Hon var född 1975 och den 21 januari 2002 mördades, eller rättare avrättades, hon av sin egen far. Dådet skedde hemma hos Fadimes lillasyster i Uppsala.
Mer än tio år har gått sen dess och Fadime hedras varje år på Fadimedagen den 21 januari.
Jag har lagt ut en bild på gravplatsen på min facebooksida.
Ingvar Bratt var civilingenjören som var anställd på Bofors. Han hade civilkurage nog att avslöja sina arbetsgivare som vapensmugglare och mutkolvar.
Om två år är det 30 år sedan Boforsaffären drogs igång, 1984, när Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen polisanmälde företaget. Året efter trädde Ingvar Bratt fram som källa. Han blev givetvis uppsagd från sitt jobb som straff. Och rejält baktalad. Men han stod stark och gav inte vika.
Debatten kring avslöjandet av en av de största skandalerna i modern tid gav bidrog till lex Bratt, en ny svensk lag som innebär, att anställda får röja företagshemligheter som avslöjar brottslighet. Ingvar Bratt har senare belönats med Miljöpartiets fredspris för sina insatser.
Ja, nu undrar förstås ni uppmärksamma läsare vad påsk har med civilkurage att göra. Jo, jag tänker så här. Som bibeln beskriver Jesus är det inte den minsta tvekan. Han om någon hade civilkurage.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag såg en film i går "Niceville".
Den rekommenderas i detta sammanhang.
Hälsningar
Bertil
Jag ska absolut se den, Bertil. Har faktiskt inte gjort det tidigare. Kanske är filmen värd att ha på dvd?
Skicka en kommentar