torsdag 8 april 2010

Run Bitch Run och Ålarökarn -- allt är tillåtet?

Travhästar verkar kunna heta precis vad som helst. Jag är ingen specialist, men spelar tillsammans med tio kamrater varje vecka.
Och studsar ibland till inför de stackars kusarnas namn. Hade jag varit tjej och kallats Run Bitch Run hade jag ansett mig vara utsatt för rejäl könsdiskriminering. Nu handlar det om ett sto och får passera. Och man får väl ta det från den humoristiska sidan.
På Legolas tid hade hästarna ofta mysiga namn som Lille Ludde, Idéal du Gazeau och liknande. Åtminstone minns jag det så. Men det kan mycket väl vara fel.
Nu travar de på under namn som Stolen Identity, Tunk Nafets och Macho Gossip.
Eller Spring Erom. Kan det senaste handla om något som enkelt som Mera Vår, fast med omvänd ordföljd?
När jag kollade namnen på de kusar som ska springa i kommande lördags V75 fastnade jag för Pröjsarn och Ålarökarn. Mycket riktigt kan man, om det vill sig, tjäna mycket kosing om man spelar på dem för deras odds är skyhöga.
Royal Viking låter som en häst med många vinster bakom sig. Men den är mindre spelad än både Pröjsarn och Ålarökarn. Det fick mig att tappa hakan lite grand.
Macho Gossip heter alltså en annan raket? Låter skumt och opålitligt. Vi i travbolaget har en hjälpreda som heter Harry Boy. Det kan ursprungligen ha varit namnet på en häst, men jag känner inte till förhistorien. Det kanske någon av läsarna gör?
Nåväl Harry Boy går aldrig på hästarnas namn när han tippar, enbart på hur kusarna spelas. Det vill säga kalla fakta.
Vill gärna ta tillfället i akt att framföra att jag saknar Järvsöfaks som numera enbart tjänstgör i aveln (med sina pungkulor). Vilken kuse det var! Att spika honom gav alltid kulor tillbaka.
Apropå detta övertramp från min sida vill jag tillägga, att det faktiskt inte är tillåtet att kalla travkusarna vad som helst.
I möjligaste mån undviks namn som appellerar till svordomar, våld, porr, snuskiga anspelningar och extrema värderingar.
Läser i den utmärkta tidningen "Språk" att namnet La Pija har godkänts som hästnamn. Det visade sig betyda penis på spanska, vilket Svensk galopp i efterhand tyckte var pinsamt.
Ridå!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Veckans spik: Maharajah!
Jag är tillsammans med många,många
andra delägare: Travkompaniet.
Maharajah är ett bra namn på en häst. Även om det inte är ett sto!
Bertil

Inger Dernroth sa...

Bra att du tipsade om Maharajah i lopp 1 i V75 på Mantorp. Hela 87 procent har kryssat henne hittills såg jag när jag kollade. Det gör säkert vårat gäng och Harry Boy också.

Inger Dernroth sa...

Ursäkta Maharajah, du är visst inte ett sto utan en hingst.