torsdag 31 mars 2011

Jante och Janta -- paret som påverkar!

Den där Jante som alla talar om. Vad är det för en Jeppe egentligen? Som ni märker skriver jag Jante, Janta och Jeppe med stor bokstav. Det är för att markera, egentligen ska det ju vara liten.
Nåväl, Jante är ju bevisligen av norsk-danskt ursprung, påhittad av Aksel Sandemose som skrev på norska och växte upp i Danmark.
Skämt åsido, väldigt många talar om denne Jante och att han sitter på den ena axeln. Men ingen har någonsin sett honom. Han känns lika undanglidande som Gud. Och han bestämmer lika mycket över folk, utan att de verkar vara medvetna om det.
Min upplevelse är att vi kvinnor har en Jante på den ena axeln och en Janta, en kvinnlig variant på den andra. Att vi följer Jantelagens alla elva bud betydligt striktare än männen gör.
Det första budet i Jantelagen, formulerat av norrmannen Aksel Sandemose är "Du ska inte tro att du är något". De övriga tio att-satserna är varianter av den satsen. Sålunda lyder det tionde budet "Du ska inte tro att du kan lära oss något.
Det finns också ett elfte bud som kallas Jantes strafflag, ett riktigt tufft bud: Tror du inte att vi vet något om dig?
Nu har det ju kommit fram en del om kvinnors intrigerande mot varandra. Och jag är övertygad om Jantas existens.
Jag är övertygad om att rätt många kvinnor tänker som följer: Andra kvinnor ska inte tro att de är förmer än de själva inte. (Innebärande att de gärna hyllar männen, men inte sina kvinnliga kolleger). Oss emellan är kvinnor mycket bättre på att trycka ned varandra än vad männen är.
Janta finns, var så säkra!

1 kommentar:

Inger Dernroth sa...

Hallå! Varför är det så svårt att kommentera sånt som inte har med blommor, bin, barn och de godaste kakorna? Jag efterlyser folk som tar ställning och engagerar sig!