onsdag 18 maj 2011

POLITIKERNA SKITER I SIMKUNNIGHETEN -- skjuter upp bassängbygget igen!

Sjöstaden Mariestad blev nyligen utnämnd till årets båtkommun.
Det är väl bra, men med simkunnigheten är det skit. Både bland barn och vuxna.
OCH NU TÄNKER POLITIKERNA VÄNTA ETT ÅR TILL , ELLER ÄNNU MER, MED BYGGET AV UNDERVISNINGSBASSÄNG I BADHUSET.
Det var ett vallöfte, från S och V i förra årets val, att nu skulle det äntligen ske en satsning på simkunnigheten bland barn och vuxna.
Det fanns 18 miljoner avsatta för en undervisningsbassäng inomhus, i badhuset. Men nu får jag höra från både sossar och vänsterpartister att pengarna nästan tagit slut.
Badhuset byggdes 1960 och har bara en 25-metersbassäng med fyra banor. Det räcker inte i en sjökommun, tillika båtkommun som värnar om sina invånares livhankar.
Majoriteten av de övriga kommunerna i Skaraborg och i övriga Västra Götalands län har det betydligt bättre ställt. Trots att de flesta varken är sjökommuner eller båtkommuner. På de flesta håll finns undervisningsbassäng, där barnen tidigt får lära sig simma.
I Mariestad får skolbarnen simundervisning först i klass tre. De barn som då inte lärt sig i Ekuddens kalla och blåsiga utomhusbad eller på annat sätt, får en riktigt jobbig situation.
Många är de föräldrar som ringt mig, som är simlärare, och frågat om jag inte vill ge extralektioner till deras barn. Anledningen är att barnen mår dåligt flera dagar innan de vet att det är dags för badhuset och simlektion. Så dåligt att en del av dem inte orkar gå till skolan.
För barn i trean är det riktigt pinsamt att ligga i vattnet med simdyna och andra hjälpmedel, medan deras kamrater som lärt sig forsar förbi och retar dem.
Men såna argument har hittills inte bitit på politiker och ledande tjänstemän i Mariestad. Ej heller att det finns mängder av vuxna som inte kan simma i kommunen. Hur många finns det tyvärr ingen statistik på.
Men varje gång jag har varit med om att starta vuxensimskola, och det är hittills två gånger med tjugo års mellanrum, så vet vi att intresset är stort.
Kurserna blir snabbt fulltecknade. Trots att det kanske inte alltid är så kul att erkänna, att man faktiskt inte är simkunnig.
Simningens ädla och livräddande konst borde stå högt i kurs i en båt- och sjökommun.

Inga kommentarer: