fredag 28 januari 2011

Jens och Johan flög i taket -- fullständigt ovetande!

Storlandstinget, det vill säga Västra Götalandsregionen, utreder om Regionens hus i Mariestad kan utrymmas och 150 jobb flyttas till Skövde.
Är det någon som är det minsta förvånad? Ja, inte jag i varje fall. Nu passar man på.
Numera finns inte en enda politiker i Skaraborg som lyfter ett finger för att värna om den norra länsdelen. Jo, det finns lokala politiker som sitter på regionposter. Men av dem hörs ingenting i debatten. De tänker sannolikt mest på att lyfta sina arvoden och få ut sina reseräkningar. Jag överdriver inte, när jag hävdar detta.
De som tidigare på allvar jobbade för Skaraborg har slutat och/eller flyttat. Jag tänker främst på Hans Aronsson som numera bor i Göteborg. Han ledde regionfullmäktige med fast hand och släppte sällan igenom förslag som Skaraborg och Mariestad förlorade på. Ett fullmäktige som mest tjänade till att klubba beslut som hade manglats igenom betydligt tidigare.
Aronsson gjorde upprepade försök att pigga upp sitt "transportkompani" som han ibland lite sorgset kallade det.
Tyvärr fungerar numera hela regionadministrationen inklusive politikerna som ett jättelikt transportkompani idag. Som kan bli ännu större om Värmland blir inkluderat.
När politikerna inte engagerar sig ett vitten för att förändra korkade tjänstemannaförslag gällande sjukvård, kollektivtrafik och allehanda frågor så blir det som det blir.
Vi får det tjänstemannastyre som regionen numera lyder under.
Är man politiker i region, riksdag eller kommun har man banne mig en skyldighet att ta reda på vilka förslag som är på gång. Inte minst förslag som oftast missgynnar eller eventuellt i sällsynta fall gynnar det område och de invånare man är vald att företräda.
Detta förekommer aldrig i dag.
När Jens och Johan i Mariestad får höra om förslaget om flytt av 150 jobb till Skövde, så flyger de helt överraskade i taket. De har inte haft en aaaaaning om vad som är på gång. Jag kan berätta, att det här har varit på gång redan när regionen bildades 1999. Jan-Erik Björklunds löfte om inomregional balans var tänkt att gälla i högst fem år. Sen skulle det mesta flytta från Mariestad, Skövde och Vänersborg till Göteborg. Eventuellt med lite mellanstationer för syns skull.
Kommunpolitikerna litar på att media ska hålla reda på vad som är på gång. Detta är riktigt, riktigt uselt. Det här ska de själva med sina kontakter ha full koll på långt dessförinnan.
Och de ska dessutom AGERA. Men icke. Det hjälper tyvärr inte att såga förslaget när det redan är lagt och sen stoppa huvudena i busken.
De svenska kommuner som är framgångsrika i dag har politiker som är förutseende och värnar om sina invånare. Och som inte glömmer bort vilka de företräder så fort valet är över.
Fy farao, vad tröttsamt det är med slöa och ointresserade politiker som ingenting fattar av det system vi har.
Väljarna är inte intresserade av landstingspolitiken heter det. Nej, hur ska de kunna vara det, när inte deras politiker bryr sig ett vitten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Du vill ha kommentarer, det skall du få även om jag ej ogillar dina bloggar!
I dag är jag icke Skaraborgare. Jag har vuxit upp mina första 21 år i Karlsborg. Under den tiden ansåg jag att Skövde var centralorten i länet. Vi hade bra tågförbindelser med Skövde, Göteborg och Stockholm. Vårt kära Kärnsjukhus, Billingen, Skara domkyrka, Axevalla, Skara sommarland, Varnhem m.m. Ja allt låg centrerat runt Skövde. Visserligen var Mariestad vår residensstad och där bodde vår landshövding Fritjofsson. Men ändock, Mariestad låg vid sidan om!
Jag gissar att också Skövde har fått lida av nedläggningar och minskad folkmängd. Är det då fel att föra över "Regionens hus", med 150 medarbetare till Skövde? Verksamheten blir ju kvar i gamla Skaraborg med Skövde som centralort!
Bertil

Inger Dernroth sa...

Varför ska man utarma Mariestad och tömma Regionens hus?
Min starka misstanke är att man gör det bara för att politiker och anställda i regionen, som oftast bor i Göteborg, inte vill resa. De vill inte resa till Skövde heller. I stället anser de att alla i regionen ska åka till Göteborg som är störst, bäst och vackrast.
Det som flyttas till Skövde flyttas sen om några år vidare till Göteborg. Sådan är planeringen, även om det inte talas helt öppet om den.
Varför? Se ovan.