tisdag 30 mars 2010

All kritik sopas under den röda mattan

Sveriges Television och TV4 aviserar att de ska brassa på med program inför det kungliga bröllopet i juni.

Svassandet och fjäskandet har redan börjat i SVT1 i en rad program med Ebba von Sydow.

Jag har förstått att det bara blir värre framåt våren, när fyran kommer igång på allvar. Det är redan på den nivån, att jag inte står ut. Vart ska vi republikaner ta vägen, när bröllopsförberedelserna pågår som värst. Och kommer vi överhuvud taget att kunna lyssna på radio- och titta på teveprogram som inte innehåller bröllopsyra den 19 juni när Ockelbo-Daniel och Drottningholms-Viktoria byter ringar. Jag tror det blir tunnsått med den varan. Man kanske får emigrera någon månad för att slippa tramset.

Kan inte någon enda journalist göra ett kritiskt program och ställa frågorna "Vad ska vi ha kungahuset till?" och "Vad anser vi att kungahuset ska uträtta för oss svenskar för att göra skäl för apanaget?" Det skulle kunna leda till en intressant debatt.

Nej, det händer inte. De kritiska frågorna uteblir och det svassas, fjäskas och sopas under den röda mattan. Den rullas bara ut och så är det bra med det.

I dessa tider utvärderas precis allting. Statens utgifter stöts och blöts och vänds ut och in på alla upptänkliga sätt.

Utom kungahuset. Vi får faktiskt inte veta ett smack om hur alla pengar som går dit används.
Vad jag själv tycker. Jo, att kungar, prinsar och prinsessor gör sig sig bra i sagornas värld, men enbart där.
Och kom inte med det där att "presidenter är lika dyra i drift som ett kungahus". Vi behöver ingen president heller. Det räcker så bra med en demokratiskt vald statsminister och det hov han eller hon omger sig med.

Inga kommentarer: