tisdag 17 augusti 2010

Hängbuksvin och Andersen på Gunillaberg



Bland det första man möts av på Tage Andersens Gunillaberg är ett stort gäng svarta hängbuksvin som rultar omkring och buffar vänskapligt på varandra. Medföljande barn fattar genast tycke för anläggningen.
Och eftersom det finns både getter, kor och får att studera på nära håll och mata med gräs kan de vuxna lugnt betrakta och spatsera omkring i den rofyllda miljö som Andersen på kort tid hunnit sätta sin alldeles speciella prägel på.
Gunillaberg är ett gammalt jaktslott från drottning Kristinas tid. Jag hade ingen aning om dess existens, förrän jag upptäckte på nätet att Tage Andersen, den danske blomsterkonstnären, slagit sig ner där. Han förvärvade fastigheten 2008 och har sedan startat en omfattande verksamhet.
Det handlar både om konstutställningar och konsertverksamhet sommartid. För mig, som såg den fina Tage Andersen-utställningen i Uppsala Botaniska trädgård för några år sen, blev det både igenkänning och överraskning.
Här finns mycket att förundras och även förargas över. Priserna på konsten är verkligen inte att leka med.
Både barn och vuxna tyckte nog att bassängen, där Tage-stolarna stod och flöt likt fåglar, var det häftigaste. Är ni sugna att åka hit, kostar entrén en hundralapp per vuxen. Kaffe och te, utan tilltugg, ingår. Tilltugget är dyrt, men det kan man anskaffa på annat håll.
Gunillaberg ligger i Bottnaryd mellan Jönköping och Ulricehamn.

Inga kommentarer: