fredag 26 november 2010

Bappelsin, gubbjävel var en skröna!


Alla har väl hört om killen som ringde till Ulf Elfving i programmet "Upp till 13" på radion och skulle säga tre frukter som började på B.
Han började med banan och sen blev det svårt och till slut sa killen "Bappelsin då, gubbjävel".
Jag har tidigare trott att den här lilla storyn var dagsens sanning, men härom kvällen fick jag höra att det var en skröna.
Radion sände ett program om skrönor där bland andra specialisten på området, professor Bengt af Klintberg medverkade.
Efter en stund påannonserades det, att Ulf Elfving skulle ringa upp och berätta en skröna som han försökt rätta till många gånger, men inte lyckats.
Det gjorde Elfving och berättade om killen i telefonen, bappelsinen och med tillägget gubbjävel.
Elfving hade förstås sina aningar om hur skrönan hade uppstått. Och nämnde, att en kille ringt upp och skulle svara på vad det var för djur som var brunt och levde i djungeln och var en hejare på att slänga sig i träd.
I stället för det rätta svaret "apa" svarade killen "neger", berättade Elfving och lade till "att sen var det ingenting mer med det". Det blev ingen följdfråga och varken frukter eller gubbjävel kom på tal. Telefonsamtalet avslutades.
När jag hörde detta tyckte jag att även killens svar var roligt. I dag hade det förstås suttit sämre, när man inte får säga ordet neger. Det är många år sen Ulf Elfving körde programmet "Upp till 13".
Klintberg förklarade det hela med att skrönan uppstått när någon "förbättrat" det som sas mellan Elfving och killen. Därefter fick historien en rejäl spridning ut i landet. Så rejäl, att skrönan inte går att ta död på.
Ulf Elfving berättade, att han hade försökt med det flera gånger, utan att lyckas. Nu hade han gett upp.
En del av er känner förmodligen till Börje Bappelsin -- komikern som kallar sig en riktig popstjärna från Floby. Undras om inte han tog sitt namn från den här skrönan? Det skulle vara kul att få veta om det är så.
Börje har för övrigt en rolig hemsida, en riktigt skrönig en skulle man kunna säga. Och han heter egentligen Magnus Athley.

Apelsinerna på bilden är inga bappelsiner, utan clementiner.

Inga kommentarer: