måndag 29 november 2010

Äntligen, äntligen granskas kungahuset

Äntligen, äntligen har en granskning av kungahusets medlemmar, som är värd namnet, kommit igång.
Kalla faktas grävande journalistik om drottningens fars nazistiska förflutna satt som en smäck. Tidigare har Silvia viftat bort frågor om detta och pratat om att fadern "aldrig var politiskt aktiv". Programmet gav ett helt annat svar.
Tidigare har även kungen viftat bort frågor om sin fars och sin morfars inblandning i den nazistiska rörelsen. När det gällde morfadern, prinsessan Sibyllas far, gav boken om den motvillige monarken raka svar om hans nazistiska intresse som definitivt inte går att negligera. Dessutom får man veta att Sibylla och Gustav Adolf träffade Hitler flera gånger.
Det här är givetvis känsliga uppgifter, men varför har kungahuset varit så naivt att de trott att sanningen går att sopa under mattan hur länge som helst.
Sanningen kommer, det vet vi ju, alltid ikapp en förr eller senare.
Om kungahuset hade tagit frågorna på allvar, hade det fått en helt annan respekt från oss "undersåtar" än det har i dag.
Ingen tror väl att vare sig kungen eller Silvia är nazister. Varför kan de då inte vara raka och ta avstånd från det deras släktingar hade för sig.
Hur som helst är det min tro att kungaboken har banat väg för en befriande granskning av vår gamla relik, monarkin. Nu väntar jag bara på att få veta mer om hur apanaget används.

Inga kommentarer: