onsdag 3 november 2010

Såpan i Mariestad gav kohandeln ett ansikte

Aldrig har väl nyårsrevyn på Mariestads teater haft det lättare än i år. Skådisarna kan bara ta händelser ur verkliga livet i Mariestadspolitiken och placera dem på scenen. Och det går inte att överdriva, bara att driva med alltihop.
Den tvålopera som pågår i Mariestadspolitiken har inslag som slår det mesta. Kohandeln har fått ett ansikte.
Och vad som hänt bakom kulisserna kan man ganska lätt föreställa sig.
När valet var över och Sverigeakrobaterna tog två platser i fullmäktige satte det igång på allvar.
Per Rosengren, V, började med att säga att han inte accepterade Jens Söder Höij, S, som kommunstyrelsens ordförande. Skälen till detta redovisade han inte, bara ATT.
Rosengren var förstås förbannad och besviken för att han inte fått ännu fler röster. Han fick osedvanlígt många för att vara medlem i riksdagens numera minsta parti.
Men ändå räckte det inte för att han skulle få den hett åstundade kommunalrådsposten. Trots den massiva reklamen. Det hade för övrigt varit intressant att veta var de pengarna togs och hur mycket den kostade.
Nåväl, mandatfördelningen i kommunen blev 24 för de borgerliga om mapparna (Map eller mupparna som många säger) räknas dit och 23 för vänsterblocket.
I det läget går urmappen Björn Berggren ut och säger att han inte accepterar ett samarbete med Moderaternas och alltså de borgerligas kommunalrådskandidat Johan Abrahamsson. Varför han inte gör detta kan man eventuellt föreställa sig, men inte riktigt säkert. Ingen annan av mapparna säger något. De tiger som muren.
Mariestadsborna, åtminstone jag, börjar ana vad som rör sig i kulisserna. Uppgörelserna tar form bakom de dunkla ridåerna.
Och så, voilà, presenteras två styrande kommunalrådskandidater i lokalpressen.
Jens Söder Höij har tagits till nåder? och nu får även Map ett kommunalråd vid namn Christer Dalvik, som inte hörts säga ett vitten tidigare i den pågående såpan. Åtminstone ingenting som jag som intresserad väljare uppfattat.
Med på presentationsbilden i MT finns inte Per Rosengren med. V representeras i stället av en kvinna. Kanske det betyder något, eller också var han sjuk eller bortrest. Däremot nämns Rosengren som medlem i kommunstyrelsen.
Såpor på teve brukar ibland vara underhållande och roliga. Den såpa som pågår i Mariestad är på allvar och pågår med skattebetalarnas pengar som insats.
Och jag tycker definitivt inte att den är rolig. Jag bävar för vad som komma skall när dessa tomtar ska regera.
Kanske de klarar sig över jul, men sen lär det bli betydligt tuffare tag.
Någon smekmånad ska de inte räkna med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet - ta den direkt till tidningen

Inger Dernroth sa...

Nja, jag vill faktiskt inte det. Många har redan läst här på bloggen. Nu som bloggare har jag en ännu friare roll än tidigare som journalist.

Inger Dernroth sa...

För tydlighetens skull vill jag tillägga att jag fortfarande självklart är medlem i Journalistförbundet.