måndag 20 september 2010

Hur ska det gå i Mariestad -- regionen -- och landet?



Kaos har utbrutit i politiken sen Sverigedemokraterna, populärt kallade Sverigeakrobaterna, med hjälp av aningslösa väljare sprängt sig in i de flesta gula, vita och blåa församlingar. Med detta menar jag förstås riksdagen, kommunerna och landstingen.
Många väljare har svårt att hålla reda på de olika valen, valsedlarna och färgerna på valsedlarna. De kan undra mycket när de står inför valförrättarna. Från varför Mona Sahlin inte finns med på riksdagsvalsedlarna i Skaraborg till varför de inte kan gå in och stoppa röstsedlarna direkt i "urnan" utan måste ha kuvert.
Märkte det när jag stod och skramlade Rödakorsbössan i tio timmar i min valkrets.
Pengarna används för översvämningsoffren i Pakistan. Tack alla generösa givare, ni är fantastiska.
Men, de väljare som har svårt att hålla reda på de tre olika valen de ska göra kan sannolikt inte heller hålla reda på vilken politik de röstar på.
Det är skrämmande att Sverigeakrobaterna tar 20 mandat i riksdagen (av 349), sju mandat i regionfullmäktige i Västra Götaland (av 149) och två mandat i Mariestads kommunfullmäktige (av 49).
Partiet väntas inte ta ansvar för det kaos de orsakar. Trots vad de skriver på sina affischer.
Kanske de demokratiska partierna skulle kunna tackla detta och starta ett pragmatiskt samarbete över blockgränserna. Tror att det skulle kunna fungera, åtminstone i kommunen.
Bilderna är tagna den 20 september, dagen efter den ödesdigra valet.

2 kommentarer:

Kat. sa...

Samarbete över blockgränserna är självklart tycker jag. Vi har haft många minoritetsregeringar tidigare och de har ju lyckats med samarbete med olika partier. Och i flera kommunerna har det också fungerat. Trots allt är ju en förkrossande majoritet emot SD. Inne i Stockholm var det i kväll 10.000-tals, ja fler, människor som demonstrerade mot främlingsfientlighet. Det var mäktigt och skönt! Så ge inte upp hoppet...

Inger Dernroth sa...

Tack snälla för din förlösande kommentar.