torsdag 30 september 2010

Huset som töms både uppifrån och nerifrån!


Skrev här i bloggen om Regionens hus i Mariestad den 8 september, strax före valet. Huset som töms uppifrån och ner på arbetstillfällen - och konst. Utan att politikerna gör ett vitten.
Urban Ahlin svarade och motsatte sig vissa delar i mitt inlägg som gällde honom själv och hans partis agerande. I övrigt har jag fått kommentarer via facebook från Ulla-Britt Hagström, Per Rosengren och Bengt Sjöberg. Och en snäll artikel i Mariestads-Tidningen som inte ifrågasatte någonting.
Inte så illa ändå, men jag hävdar fortfarande bestämt att ingen av makthavarna orkar bry sig på allvar. Och nu efter valet sjunker intresset ännu mer. Det är alarmerande.
Som Rödakorsare och allmänt intresserad av Mariestads framtid och rosenrasande över ointresset har jag gjort nya besök på Regionens hus, senast i dag.
Och fick veta mycket som gör en sån som jag oerhört frustrerad. Flera verksamheter har försvunnit, vissa är på gång och för vissa finns frågetecken och misstankar. Hur går det exempelvis för sjukreseenheten?
Huset töms uppifrån och ner och nerifrån och upp. Femte våningen är numera helt tom.
Tryckeriet på första våningen, som har massor att göra, ska flyttas till Vänersborg för att Serviceförvaltningen ska spara inom sitt område. Kostnaderna hamnar i en annan förvaltning, men vad rör det servicechefen som fått sparbeting. Dessutom har han sannolikt ingen aning om hur allt ska fungera efter flytten.
Det finns ett fantastiskt arkiv i källaren, som rymmer allt från landstinget Skaraborgs historia. Personalen som sitter på en annan våning måste sluta och flytta till Vänersborg. Nästa anhalt är givetvis Göteborg. UTAN ATT NÅGON BRYR SIG.
I regionen framställs mängder av fina skrifter och broschyrer, på svenska och mängder av andra språk, till och med kinesiska, som läggs på hög. Var? Jo, i Regionens hus i Mariestad.
Högarna växer, liksom naturligtvis kostnaderna, medan de fina skrifterna samlar damm, eftersom de inte efterfrågas.
POLITIKER OCH CHEFER SKITER I ATT TA REDA PÅ HUR DET STÅR TILL. Är de bara intresserade av karriären? Eller är det för jobbigt att bry sig?
I Regionens hus finns sannolikt de bästa sammanträdeslokaler som regionen förfogar över.
Varken regionen eller kommunen utnyttjar dem som de borde. Det finns nåt som heter SAMARBETE. Det har de glömt.
Jag begriper absolut ingenting. Det är mina och era skattepengar makthavarna bollar med.
NU FÅR DET BASKE MIG HÄNDA NÅGOT! Jag tänker INTE ge mig.

PS. Lite skvaller som säger en hel del. När Ostindiefararen Götheborg skulle ut på sin jungfrutur som bland annat gick till Kina satsades det bland annat på en fin trycksak om Västra Götalandsregionen. På kinesiska. Bra idé!
Men vad hände. Trycksakerna glömdes bort och ligger kvar och samlar damm. Var tror ni de ligger? Gissa en gång.

2 kommentarer:

Håkan Reibäck sa...

Verkligen illa att Mariestad "smygtöms" på kompetens och resurser. Viktigt att finna ny användning för förvaltningslokalerna som blir över när fler och fler administrativa produktionsenheter lämnar vår stad. Här finns utrymme för kreativa initiativ från alla håll. Viktigt att väcka lyhördheten fö.r sådana initiativ i kommunens och regionens politiska ledning oaktat vilken politisk eller oplitisk inriktning förslagställaren har!

Stig sa...

BRA Inger, har själv sedan april försökt få berörda inom kommunen att rädda kvar Johannesbergs vårdhistoria i arkivet istället för att vår historia hamnar i Vänersborgö
Det är i Mariestad det hör hemma för oss som är intresserade idag -och för kommande generationer, men icke.....det är så sant som du skriver...imponerar och låter bättre att sitta med i visiongrupper bla.bla istället för att ta tillvara det som redan finns i Mariestad, det ena utesluter inte det andra...det är synd om människan